Sernik w sam raz na niedzielne wiosenne popołudnie. Szybki i łatwy w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczny. Maliny można zastąpić truskawkami :)
Składniki: ( tortownica 24cm)
Spód:
225 g ciastek typu digestive
75g roztopionego masła
Masa serowa:
1 szklanka cukru
750g zmielonego twarogu
1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki budyniu ( malinowy, waniliowy lub mąki ziemniaczanej)
3 jajka
Owoce: około 200-300g malin, truskawek, borówek
Migdały:
1/2 szklanki płatków migdałów
2 łyżki roztopionego masła
1/5 łyżki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra-dół bez termoobiegu).
Masło roztopić.Ciastka drobno rozkruszyć, dodać do masła, całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, docisnąć za pomocą łyżki.
Ser, cukier, cukier waniliowy, budyń umieszczamy w misie, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy na blaszkę.
Na masę układamy owoce ( jeśli używamy truskawek- kroimy je w plasterki, jeśli malin lub borówek, układamy w całości)
2 łyżki masła roztopionego mieszamy z migdałami i cukrem, posypujemy wierzch sernika.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po upieczeniu, aby sernik nam nie opadł, wyłączamy piekarnik i lekko odchylamy drzwi piekarnika aby w ten sposób się wystudził.
Smacznego :)
sobota, 31 maja 2014
poniedziałek, 17 lutego 2014
Tort Walentynkowe Serce
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
210g cukru pudru
66g mąki ziemniaczanej
66g mąki pszennej
Przełożenie:
300ml śmietanki kremówki
250g sera Ricotta
pół szklanki cukru pudru
150g mrożonych truskawek zmiksowanych
Nasączenie:
pół szklanki wody wymieszanej z pół łyżeczki cukru i odrobiną soku z cytryny
Masa cukrowa: 500g czerwonej masy cukrowej
200g biłaej masy cukrowej
200g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puch z połową cukru pudru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru pudru.
Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych żółtek stopniowo dodawać białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w trzech partiach przesiane mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka". Biszkopt ostudzić.
Krem:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej smietanki dodać stopniowo ser ricotta, wymieszać, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać.
Przełożenie:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.
Dekoracja masą cukrową:
Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puch. Cały biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.
Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę tortu.Zaczynając od góry delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.
Z białej masy wykonać wstążkę i kokardkę.
Smacznego :)
Biszkopt:
4 jajka
210g cukru pudru
66g mąki ziemniaczanej
66g mąki pszennej
Przełożenie:
300ml śmietanki kremówki
250g sera Ricotta
pół szklanki cukru pudru
150g mrożonych truskawek zmiksowanych
Nasączenie:
pół szklanki wody wymieszanej z pół łyżeczki cukru i odrobiną soku z cytryny
Masa cukrowa: 500g czerwonej masy cukrowej
200g biłaej masy cukrowej
200g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puch z połową cukru pudru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru pudru.
Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych żółtek stopniowo dodawać białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w trzech partiach przesiane mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka". Biszkopt ostudzić.
Krem:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej smietanki dodać stopniowo ser ricotta, wymieszać, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać.
Przełożenie:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.
Dekoracja masą cukrową:
Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puch. Cały biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.
Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę tortu.Zaczynając od góry delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.
Z białej masy wykonać wstążkę i kokardkę.
Smacznego :)
czwartek, 6 lutego 2014
Brownie z białą czekoladą
Dzisiaj zapraszam na Brownie z białą czekoladą. Jeśli ktoś nie przepada za białą czekoladą można ją pominąć.
Składniki:
200g gorzkiej czekolady ( min 70%)
100g białej czekolady
225g masła
3 jajka
275g cukru
135g maki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni (góra-dół), foremkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę rozłamuję na małe kawałki i razem z masłem roztapiam w rondelku. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubijam razem z cukrem i aromatem waniliowym na puch, następnie do jajek dodaję przestudzoną czekoladę, miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników.
Następnię dodaję przesianą mąkę i sól. Mieszam na wolnych obrotach.
Białą czekoladę kroję w drobną kosteczkę. Dodaję ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszam szpatułą.
Całość wykładam na blaszkę.
Piekę ok 25 minut do tzw suchego patyczka.Pozostawiam do wystudzenia
Gotowe brownie na wierzchu powinno mieć charakterystyczną pękającą "skórkę" a w środku powinno pozostać wilgotne.
Smacznego :)
Składniki:
200g gorzkiej czekolady ( min 70%)
100g białej czekolady
225g masła
3 jajka
275g cukru
135g maki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni (góra-dół), foremkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę rozłamuję na małe kawałki i razem z masłem roztapiam w rondelku. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubijam razem z cukrem i aromatem waniliowym na puch, następnie do jajek dodaję przestudzoną czekoladę, miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników.
Następnię dodaję przesianą mąkę i sól. Mieszam na wolnych obrotach.
Białą czekoladę kroję w drobną kosteczkę. Dodaję ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszam szpatułą.
Całość wykładam na blaszkę.
Piekę ok 25 minut do tzw suchego patyczka.Pozostawiam do wystudzenia
Gotowe brownie na wierzchu powinno mieć charakterystyczną pękającą "skórkę" a w środku powinno pozostać wilgotne.
Smacznego :)
sobota, 1 lutego 2014
Kotlet schabowy w musztardowo-ziołowej panierce
Troszkę inny kotlet schabowy, dzięki musztardzie i oregano są bardziej pikantne i aromatyczne. Przepis podpatrzony w programie Nigelli Lawson.
4 kotlety schabowe
1 duże jajko
kopiasta łyżeczka musztardy (ja dodaję ognistą)
2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy musztardę i oregano, dokładnie mieszamy.
Kotlety panierujemy w jajku z musztardą i oregano oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego :)
Jagodowe Smoothie
W zasadzie dodałam borówki a nie jagody :) pyszny orzeźwiający smoothie polecam
Składniki:
350g borówek ( mogą być mrożone)
360ml soku jabłkowego
375g jogurtu waniliowego
180ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować i smakować :))
Smacznego
Składniki:
350g borówek ( mogą być mrożone)
360ml soku jabłkowego
375g jogurtu waniliowego
180ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować i smakować :))
Smacznego
piątek, 24 stycznia 2014
Łosoś w ziołach pieczony w folii
Propozycja na lekki, zdrowy i smaczny obiad.
filet z łososia ok 500g
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
łyzeczka suszonej bazyli
sól
pieprz świeżo mielony
łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Filet myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, bazylię, sól, pieprz i natkę pietruszki.
Filet wkładamy do marynaty i marynujemy przez około 2 godziny ( w lodówce).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowaną rybę układamy na folii, polewamy go pozostałą marynatą, zawijamy folię. Pieczemy przez około 20 minut.
Podajemy z młodymi ziemniakami z wody, sałatką :)
czwartek, 23 stycznia 2014
Spaghetti z pomidorami, papryką i mięsem mielonym
Na wzór spaghetti bolognese, ale z większą ilością dodatków
Składniki:
500g mięsa mielonego
papryka czarwona
papryka zielona
mała cebula
czosnek garnulowany
2 puszki pomidorów krojonych
sól
pieprz
bazylia
odrobina chili pieprz cayenne
oliwa do smażenia
starty parmezan
makaron spaghetti
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posypujemy czosnkiem granulowanym.
Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do usmażonego mięsa dodajemy papryki, cebulę, doprawiamy bazylią, chili pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pomidory z puszki.
Całość doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z makaronem, posypane startym parmezanem
Smacznego :)
Składniki:
500g mięsa mielonego
papryka czarwona
papryka zielona
mała cebula
czosnek garnulowany
2 puszki pomidorów krojonych
sól
pieprz
bazylia
odrobina chili pieprz cayenne
oliwa do smażenia
starty parmezan
makaron spaghetti
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posypujemy czosnkiem granulowanym.
Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do usmażonego mięsa dodajemy papryki, cebulę, doprawiamy bazylią, chili pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pomidory z puszki.
Całość doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z makaronem, posypane startym parmezanem
Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)