Składniki:
2-3 średnie cukinie
1 marchewka
ząbek czosnku
1.5-2 litry bulionu warzywnego
śmietana 18%
łyżka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w dość cienkie talarki. W dużym garnku roztapiamy masło, do którego dodajemy marchewkę.Smażymy od czasu do czasu mieszając.
Cukinię myjemy, kroimy w talarki, dodajemy do marchewki. Dorzucamy obrany i pokrojony na drobno ząbek czosnku.
Całość smażymy aż cukinia i marchewka będą miękkie.Następnie całość zalewamy bulionem.
Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem do uzyskania jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.
Kromkę chleba najlepiej razowego kroimy na dwie części i opiekamy w opiekaczu.
Zupę podajemy z odrobiną śmietany i grzankami.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz