Składniki:
500g mięsa mielonegoduża kapusta
200g ugotowanego ryżu
1 jajko
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
1 cebula
2 łyżki masła lub margaryny
1 kostka rosołowa ( wiem, że niezdrowa ale tu mały wyjątek)
500ml wody
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z ugotowanym i ostudzonym ryżem, dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku.
Kapustę parzymy we wrzątku, oddzielamy pojedyńcze liscie.
Na każdy listek kapusty nakładamy porcję farszu. Zawijamy.
W wysokim garnku roztapiamy masło lub margarynę, na które układamy gotowe gołąbki.
Cebulę kroimy w kostkę. Posypujemy ułożone w garnku.
Z wody i kostki rosołowej robimy bullion.
Na goląbki kładziemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego ( jesli lubicie więcej, można dodać więcej). Całość zalewamy przygotowanym bulionem.
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 40 minut.
Smacznego :)
Nie ma to jak gołąbki, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń