piątek, 18 października 2013

Smażony filet z makreli z sosem koperkowo-śmietanowym

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, dzisiaj wybór padł na filet z makreli. Do urozmaicenia podałam ją z sosem koperkowo-śmietanowym. Pyycha, polecam.

Składniki:

4 filety z makreli ze skórą
sól
pieprz
oliwa

na sos:

250ml wody
pół kostki rosołowej
1/3 pęczka koperku
1/4 szklanki śmietany 18%
2 czubate łyżki  mąki
1 płaska łyżka majonezu

Przygotowanie:

Ryba:
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron.

Sos:
Zagotowujemy wodę z połową kostki rosołowej. Do bulionu dodajemy posiekany koperek. Gotujemy około 5 minut. Zestawiamy z ognia.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, rozrabiamy. Następnie powoli dodajemy do bulionu z koperkiem.Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy aby nie powstały grudki.
Wstawiamy na mały ogień, doprowadzamy do zgęstnienia cały czas mieszając.

Gotową rybę podajemy z sosem koperkowo-śmietanowym, smażonymi ziemniakami i rukolą.
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz