Składniki:
4 filety z makreli ze skórąsól
pieprz
oliwa
na sos:
250ml wody
pół kostki rosołowej
1/3 pęczka koperku
1/4 szklanki śmietany 18%
2 czubate łyżki mąki
1 płaska łyżka majonezu
Przygotowanie:
Ryba:
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron.
Sos:
Zagotowujemy wodę z połową kostki rosołowej. Do bulionu dodajemy posiekany koperek. Gotujemy około 5 minut. Zestawiamy z ognia.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, rozrabiamy. Następnie powoli dodajemy do bulionu z koperkiem.Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy aby nie powstały grudki.
Wstawiamy na mały ogień, doprowadzamy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Gotową rybę podajemy z sosem koperkowo-śmietanowym, smażonymi ziemniakami i rukolą.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz