Składniki:
Herbatniki ( w moim przypadku rich tea fingers) 250gMasa serowo-śmietanowa:
500 ml śmietanki kremówki
puszka brzoskwiń
żelatyna 3-4 łyżki
500 g twarogu mielonego ( ja dodaję serki typu Philadelphia)
8 łyżek cukru
Krem budyniowy
500ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
250g masła
Wiórki kokosowe:
150g wiórków kokosowych
pół kostki masła
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Herbatniki układamy na spodzie blaszki.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody i studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ostudzoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.
Brzoskiwnie kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy.
Na herbatniki wykładamy masę serowo- śmietanową. Na to kładziemy kolejną warstwę herbatników.
Z 500ml mleka odlewamy ok pół szklanki, do reszty dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pół szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy proszek budyniowy, mieszamy. Całość wlewamy do gotującego mleka. Dokładnie mieszamy aż budyń będzie gęsty.Studzimy
Masło ucieramy na puch, zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy do niego po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem budyniowy nakładamy na warstwę herbatników.
Pół kostki masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy łyżkę cukru i wiórki kokosowe. Przyrumieniamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia aby nie rozpuściły masy budyniowej. Posypujemy nimi ciasto.
Smacznego :)
Oj kusi, kusi:) Pewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuń