Idealny na rocznicę, imieniny chrzciny, dla dzieci i dorosłych :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
210g cukru pudru
66g mąki ziemniaczanej
66g mąki pszennej
Masa:
300ml śmietanki kremówki
250g sera Ricotta
pół szklanki cukru pudru
puszka brzoskwiń w syropie
Nasączenie
pół szklanki wody wymieszanej z pół łyżeczki cukru i odrobiną soku z cytryny
Masa cukrowa:
500g na obłożenie tortu + ok 300g na dekoracje.
Tortownica o średnicy 20cm
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puch z połową cukru pudru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru pudru.
Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych żółtek stopniowo dodawać białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w trzech partiach przesiane mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka". Biszkopt ostudzić.
Krem:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej smietanki dodać stopniowo ser ricotta, wymieszać.
Przełożenie:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowo-serowej. Na masę ułożyć połowę brzoskwiń. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłozyć resztę kremu śmietanowo-serowego i ułożyć resztę brzoskwiń.przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.
Dekoracja masą cukrową:
Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puch. Cały biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.
Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę tortu.Zaczynając od góry delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.
Z pozostałej masy wykonać dekorację wedle uznania :)
Życzę smacznego
Torcik wygląda fantastycznie ! Przepięknie zrobiony !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńIle masła zużyc do masy maślanej bo nie jest podane?
OdpowiedzUsuńWitam!Nie wiem jakie proporcje są do kremu maślanego?Ile masła........
OdpowiedzUsuńWitam, przepraszam że nie podałam- około 1/2 kostki masła utarta na puch z 3 łyżkami cukru pudru. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam tort w sobotę- wyszedł przepyszny! To dopiero mój drugi raz z masą cukrową, ale ten pierwszy nie był aż tak dobry. Dokonałam kilka drobnych zmian, według własnego uznania i wyszło świetnie ;) Pozdrawiam serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńile trzeba dodać masła do tej masy na wierzch tortu?
OdpowiedzUsuń