środa, 15 stycznia 2014

Tort śmietanowy z brzoskwiniami zdobiony masą cukrową

Idealny na rocznicę, imieniny chrzciny, dla dzieci i dorosłych :)

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
210g cukru pudru
66g mąki ziemniaczanej
66g mąki pszennej

Masa:
300ml śmietanki kremówki
250g sera Ricotta
pół szklanki cukru pudru
puszka brzoskwiń w syropie

Nasączenie
pół szklanki wody wymieszanej z pół łyżeczki cukru i odrobiną soku z cytryny

Masa cukrowa:
500g na obłożenie tortu + ok 300g na dekoracje.

Tortownica o średnicy 20cm

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puch z połową cukru pudru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru pudru.
Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych żółtek stopniowo dodawać białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w trzech partiach przesiane mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka". Biszkopt ostudzić.

Krem:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej smietanki dodać stopniowo ser ricotta, wymieszać.

Przełożenie:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowo-serowej. Na masę ułożyć połowę brzoskwiń. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłozyć resztę kremu śmietanowo-serowego i ułożyć resztę brzoskwiń.przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.
Dekoracja masą cukrową:
Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puch. Cały biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.
Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę tortu.Zaczynając od góry  delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.
Z pozostałej masy wykonać dekorację wedle uznania :)
Życzę smacznego

7 komentarzy:

  1. Torcik wygląda fantastycznie ! Przepięknie zrobiony !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile masła zużyc do masy maślanej bo nie jest podane?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!Nie wiem jakie proporcje są do kremu maślanego?Ile masła........

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, przepraszam że nie podałam- około 1/2 kostki masła utarta na puch z 3 łyżkami cukru pudru. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam tort w sobotę- wyszedł przepyszny! To dopiero mój drugi raz z masą cukrową, ale ten pierwszy nie był aż tak dobry. Dokonałam kilka drobnych zmian, według własnego uznania i wyszło świetnie ;) Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. ile trzeba dodać masła do tej masy na wierzch tortu?

    OdpowiedzUsuń