środa, 20 marca 2013

Babeczki z kremem maślanym.


Składniki, 36 sztuk

Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • szklanka cukru 
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
Krem maślany:
  • 250g masła
  • 500g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, foremki wyłożyć papierowymi papilotkami.

Ciasto: Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce i stopniowo dodajemy do masy maślanej. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec stopniowo wlewamy mleko.
Mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto wyłożyć do foremek, po około jednej łyżce na jedną babeczkę.Piec około 15-20 minut.Wystudzić.

Krem maślany: Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i mleko.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na babeczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz