Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
Krem maślany:
- 250g masła
- 500g cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie)
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, foremki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Ciasto: Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce i stopniowo dodajemy do masy maślanej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec stopniowo wlewamy mleko.
Mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto wyłożyć do foremek, po około jednej łyżce na jedną babeczkę.Piec około 15-20 minut.Wystudzić.
Krem maślany: Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i mleko.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz