Składniki:
Ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 250 g masła
• 2 jajka
Budyń:
• 2 budynie waniliowe
• ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
• 1 litr mleka
• 5 łyżek cukru
do posypania:
• cukier puder
Jabłka:
• 1 litrowy słoik uprażonych jabłek z cukrem i cynamonem
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać jajka i połączyć składniki.
Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając zarienka wanilii i cukier.
Przygotować jabłka.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gorący budyń. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wyłożyć na budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.
Po przestudzeniu posypać szarlotkę cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz