środa, 20 marca 2013

Muffinki Cappuccino

Składniki:

Ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki  cukru
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli

szklanka schłodzonej zaparzonej potrójnie mocnej kawy
3/4 szklanki kwaśnej śmietanki
1/2 szklanki miodu
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
160 g białej czekolady
2/3 kostki masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
ok. 260 g cukru pudru

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Suche składniki dokładnie mieszamy w jednej misce, mokre
miksujemy w drugiej.
Łaczymy suche i mokre składniki, im krócej mieszamy tym lepiej.Gotową masę nakładamy do
foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy 15-20 minut.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę, studzimy. Następnie do masy dodajemy śmietanę, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy cukier puder. Polewa powinna być dość gęsta.
Rozsmarowujemy na przestudzonych muffinkach. Smacznego :)





2 komentarze: