środa, 20 marca 2013

Muffiny mocno czekoladowe

Bardzo czekoladowe, rozpływające się w ustach Muffiny. Za sprawą śmietany ciasto jest bardzo delikatne, lekkie warte skosztowania.
Przepis pochodzi z książki " Everyday muffins& bakes"

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (w moim przypadku groszków czekoladowych)
  • 100 g białej czekolady, posiekanej  (w moim przypadku groszków czekoladowych)
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 85 g roztopionego masła

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche.Dodajemy czekoladę. W drugim mieszamy składniki mokre; roztrzepane jajka, masło i śmietanę. Łączymy składniki na jednolitą masę.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy masę - 3/4 wysokości. Ja dodałam również kilka groszków czekoladowych na górze muffinek :)
Pieczemy ok 20-25 minut.
Smacznego



1 komentarz: