wtorek, 26 marca 2013

Panna Cotta z sosem malinowym


Składniki:


3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka pełnotłustego
80 g cukru

Sos malinowy:
250 g mrożonych malin
3 płaskie łyżki cukru

Przgotowanie:


Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier, wanilię. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zagotować i szybko odstawić z ognia.
Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia.
Mieszankę wlać do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki do stężeni na około 4 godziny.
Deser wyłożyć na talerzyk, podawać z sosem.

Sos malinowy:

Do rondelka wsypujemy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.
Kiedy wszystkie owoce będą rozgotowane, tak że pozostaną nam widoczne same pestki z malin, sos zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu sos przelewamy przez sito w celu usunięcia pestek i gotowe







1 komentarz: