Składniki:
400 g piersi z kurczaka
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku
400 g pieczarek
1 cebula
300 ml śmietanki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Przygotowanie:
Piersi umyć i osuszyć. Olej wymieszać z przyprawą do kurczaka, tak przyrządzoną marynatą natrzeć piersi kurczaka. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno pokrojoną cebulkę.Gdy pieczarki się odrobinę zrumienią dolać śmietankę, zredukować. Gęsty sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso odsączyć z marynaty, smażyć na rozgrzanej patelni.
Piersi pokroić w plasterki, ułożyć na sosie śmietanowo-pieczarkowym.
Podawać z zapiekanką warzywną przepis tutaj
Smacznego :))
Pychotka tylko zamiast tej przyprawy satropolskiej użyłam przyparwy do gila i papryki słodkiej wyszło lepiej
OdpowiedzUsuńdobór przyprawy do kurczaka może byc dowolny:) Cieszę się,że smakowało :)
OdpowiedzUsuń