wtorek, 26 marca 2013

Marynowana pierś z kurczaka z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Zainspirowana potrawą Roberta Sowy " Marynowana pierś z kurczaka", przyrządzona po mojemu :)

Składniki:


400 g piersi z kurczaka
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku
400 g pieczarek
1 cebula
300 ml śmietanki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

Piersi umyć i osuszyć. Olej wymieszać z przyprawą do kurczaka, tak przyrządzoną marynatą natrzeć piersi kurczaka. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno pokrojoną cebulkę.Gdy pieczarki się odrobinę zrumienią dolać śmietankę, zredukować. Gęsty sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso odsączyć z marynaty, smażyć na rozgrzanej patelni.
Piersi pokroić w plasterki, ułożyć na sosie śmietanowo-pieczarkowym.
Podawać z zapiekanką warzywną  przepis tutaj
Smacznego :))


2 komentarze:

  1. Pychotka tylko zamiast tej przyprawy satropolskiej użyłam przyparwy do gila i papryki słodkiej wyszło lepiej

    OdpowiedzUsuń
  2. dobór przyprawy do kurczaka może byc dowolny:) Cieszę się,że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń