Skladniki:
25 dag tunczyka w oleju
2 duze cebule
4 zábki czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
puszka pomidorów
suszona bazylia
sól
pieprz
40 dag makaronu spaghetti
starty zólty ser np. parmezan
Przygotowanie:
Makaron ugotowac zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzic, wrzucic z powrotem do garnka.
Aby nasz makaron sie nie skleil, dodaj 1 lyzke masla i wymieszaj, dzieki temu makaron sie nie sklei a maslo nada mu ciekawego smaku :)
Cebulé i czosnek obrac, posiekac. Tunczyka odsáczyc z oleju, zachowac 2 lyzki oleju.
Na patelni rozgrzac zachowany olej z tunczyka, dodac cebule i czosnek. Chwilé podsmazyc.
Dodac tunczyka, po chwili dodac pomidory z puszki, pokrojone na male kawalki. Dusic chwile.
Dodac jogurt naturalny, przyprawic do smaku bazyliá, solá i pieprzem (najlepiej swiezo zmielonym).
Doprowadzic do wrzenia.
Gotowy sos wymieszac z makaronem, posypac parmezanem i gotowe
Smacznego :)
Uwielbiam makarony, więc jak dla mnie przepis jest ekstra:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
super uwielbiamy tuńczyka ;)
OdpowiedzUsuńz tuńczykiem? Zaskoczenie, do tej pory tylko sałatkę taką jadłam..Ale wygląda pysznie (trochę jak normalne) :)
OdpowiedzUsuńtak z tunczykiem....jak dla mnie pycha :)
OdpowiedzUsuń