sobota, 25 maja 2013

Sea glass jello

Dzisiaj coś słodkiego, pysznego zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Przepis mam od znajomej brytyjki :)

Składniki:


3 opakowania galaretek w różnych kolorach
533g mleka słodzonego skondensowanego
5 łyżeczek żelatyny
240 ml wody

Przygotowanie:

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu z tym, że należy zmniejszyć ilość wody o połowę (np. zamiast 500ml wody użyć 250ml wody na 1 galaretkę). Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kwadraty. Wszystkie kwadraciki dokładnie wymieszać.
Do miseczki wlać 100ml wody, wsypać żelatynę i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Nie dopuścić do zagotowania. Całkowicie rozpuszczoną żelatynę mieszamy w pozostałych 140ml wody.
Mleko skondensowane przekładamy do dużego naczynia, mieszamy z rozcieńczoną żelatyną.
Blaszkę ( u mnie była to tortownica) wykładamy dokładnie folią spożywczą. Wymieszane galaretki przekładamy na blaszkę, wlewamy delikatnie mleko i schładzamy ok 4-5 godzin ( a najlepiej na całą noc) w lodówce.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. tak nie do końca...w śmietanowcu uzywamy śmietanki a tutaj mleka słodzonego skondensowanego a różnica w smaku znaczna :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale słodkości :) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla

    OdpowiedzUsuń