Przepis zaczerpnięty z blog
Składniki:
300g mąki pszennej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska lyżeczka proszku do piecznia
80g cukru
150g jagód ( świeżych lub mrożonych)
1 jajko ( roztrzepane)
180ml maślanki + 3 łyżki
125ml oleju
Przygotowanie:
W naczyniu połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
W drugim naczyniu rozbełtać jajko, dodać do niego maślankę i olej.
Połaczyć ze sobą składniki suche i mokre.
Formy na muffinki wyłożyć papilotkami, na spodzie każdej z papilotek wyłożyć trochę ciasta, na ciasto wysypać kilka (4-5) borówek, uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć 2-3 borówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok 25-30 minut.
Borówki można dodać bezpośrednio do ciasta w momencie mieszania suchych i mokrych składników, zaoszczędzi nam to czasu ale ciasto będzie wyglądało mniej apetycznie ponieważ zmieni kolor od soku z borówek.
Upieczone muffinki odtawić na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
lubię muffiny w takiej wersji, w takim smaku jadłam swoją pierwszą muffinę :)
OdpowiedzUsuńdlaczego pieczesz w podwójnych foremkach?
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie :)
ponieważ foremki do pieczenia są z silikonu. W taką foremkę wkładam papilotki I do nich nakładam ciasto. Upieczone łatwo wyjąć z foremek I jest to bardziej wg mnie higieniczne. Pozdrawiam
Usuń