sobota, 11 maja 2013

Tort truskawkowy z masá jogurtowa

Ten tort jest grzechu wart! W orginale jest to tort pietrowy, jednak ja zrobilam pojedynczy.
Inspiracja  www.kwestiasmaku.com

Skladniki:


Biszkopt:

6 jajek
6 lyzek maki
6 lyzek cukru
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

1 kg jogurtu greckiego
150g bialej czekolady
1 lyzka plynnego miodu

Masa kisielowa z truskawkami:

250g truskawek
1/8 szklanki cukru
1 maly kisiel  blyskawiczny

Do dekoracji: 175ml smaietnki kremowki, 150g truskawek.

Przygotowanie:

Dzien wczesniej nalezy przygotowac jogurt grecki: wykladamy go na gaze umieszczona na sitku, dzieki czemu jogurt sie ladnie odsáczy.

Biszkopt:

Jajka ubiajmy na sztywno, w czasie ubijania dodajemy po lyzce cukru.
Nastepnie dodajemy przesianá z proszkiem do pieczenia make, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na wylozona papierem do pieczenia blaszke. Pieczemy w temperaturze 170 stopni
przez okolo 35 minut ( do suchego patyczka).

Masa z truskawkami i kisielem:

Truskawki myjemy, oddzielamy szypulki, kroimy na plastry.
Do rondelka wsypujemy truskawki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez chwile, zdejmujemy z ognia po czym wsypujemy kisiel i energicznie mieszamy. Studzimy.

Masa jogurtowa:

W kapieli wodnej roztapiamy czekolade, dodajemy miod i mieszamy aby powstal jednolity sos.
Studzimy.
Odsáczony jogurt przekladamy do miski, dodajemy przestudzony sos z bialej czekolady i dokladnie mieszamy.

Biszkopt przekrawamy w polowie na 2 poziome blaty. Pierwszy blat kladziemy na paterze ( jesli lubicie mozna go nasáczyc np mocna herbata lub sokiem z cytryny) na biszkopt kaldziemy  mase kisielowa ( zostawiamy odrobine do dekoracji) i polowe masy jogurtowej. Przykrywamy drugá czesciá biszkoptu.

Smietanke ubijamy na sztywno, dodajemy do niej pozostala czesc masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
Przygotowaná masá smarujemy boki i gore tortu, dekorujemy pozostalymi truskawkami po bokach i na gorze. Na srodku tortu wykladamy pozotawiona wczesniej mase kisielow- truskawkowa.

Tort wydaje sie czasochlonny ale taki nie jest. Smak ma zniewalajacy, jedynym minusem jest to, ze smietana szybko sie "starzeje" ale nie oszukujmy sie taki tort znika ze stolu w mgnieniu oka :))

2 komentarze:

  1. Musiał być bardzo leciutki i delikatny, cudowny z tymi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś próbuję :)
    Tort na rocznicę ślubu rodziców , tylko będą małe zmianki.. a mianowicie zamiast wykończenia śmietanowego dla lepszego efektu wizualnego będzie gładziutka masa cukrowa:)
    Dziękuję serdecznie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń