Skladniki:
175g sera zóltego ( najlepiej cheddar, ostry)
50g parmezanu
280g makaronu
700ml mleka pelnotlustego
50g masla
50g minus 1 lyzeczka máki
lyzeczka musztardy Dijon
175g pancetty
mala puszka kukurydzy
mala puszka groszku
sol
pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Pancette kroimy na male kawalki, wrzucamy na rozgrzaná patelnie i smazymy do zrumienienia ( nie dodajemy do niej tluszczu do smazenia)
Sos:
W rondlu roztapiamy maslo, dodajemy make, dokladnie mieszamy. Otrzymane "ciasto" zostawiamy chwile na ogniu, caly czas mieszajac. Zestawiamy z ognia.
Do "ciast" powoli, po troche dolewamy zimne mleko, caly czas mieszajác.
Po wlaniu calego mleka, ponownie wstawiamy na niewielki ogien, caly czas mieszamy, aby masa byla jednolita. Kiedy sos nam zgestnieje dodajemy starty ser zloty i musztarde. Mieszamy az ser sie rozpusci, doprawiamy do smaku solá i pieprzem ( sos nie powinien byc mdly).
Do naczynia zaroodpornego wysmarowanego maslem wrzucamy makaron, pancette, gorszek, kukurydze i calosc zalewamy sosem. Wierzch posypujemy utartym parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku 10-15 minut. Pod koniec mozna wlaczyc funkcje grill aby ser sie zrumienil.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz