czwartek, 17 października 2013

Pieczony kurczak z cytryną i chili

Aromatyczny, kruchy z chrupiaca skórką- kurczak z cytryna i chilli. Polecam

 

Składniki:

1 kurczak
4 zabki czosnku ( obrane, przecisniete przez prasie)
1 czerwone chilli bez pestek, pokrojone
2 lyzeczki czerwonej papryki w proszku
sok z 2 cytryn
2 łyżki oliwy
sól morska

Przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
W miseczce mieszamy czosnek, chilli, papryke,
sok z cytryn, oliwe i sól 
Kurczaka naklowamy ostrym nożem tak aby marynata dostała się w głąb mięsa. 
Całego kurczaka smarujemy marynata. 
Pieczemy przez około 2 godziny. Po upieczeniu kurczaka wyjmujemy i pozostawiały na chwile aby " odpoczal".
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz