czwartek, 17 października 2013

Gofry belgijskie

Dzisiaj polecam gofry belgijskie. Smacznego :)

Składniki:


180g mąki pszennej
70g mleka
20g świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru z wanilią
100g masła (temperature pokojowa)
125g cukru perlistego używam takiego
szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.
W misce wymieszać make, jajka, sól I cukier z wanilią. Dodać mleko z drożdżami.
Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Kiedy ciasto już nam wyrośnie, dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło.
Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
Gotowe ciasto nakładamy łyżką najlepiej na środek gofrownicy, wtedy uzyskamy charakterystyczny kształt gofrów belgijskich.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Uwielbiam gofry! Chyba na Gwiazdkę poproszę Mikołaja o gofrownicę...

    OdpowiedzUsuń