Dzisiaj polecam gofry belgijskie. Smacznego :)
Składniki:
180g mąki pszennej
70g mleka
20g świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru z wanilią
100g masła (temperature pokojowa)
125g cukru perlistego używam takiego
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.
W misce wymieszać make, jajka, sól I cukier z wanilią. Dodać mleko z drożdżami.
Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Kiedy ciasto już nam wyrośnie, dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło.
Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
Gotowe ciasto nakładamy łyżką najlepiej na środek gofrownicy, wtedy uzyskamy charakterystyczny kształt gofrów belgijskich.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego
Uwielbiam gofry! Chyba na Gwiazdkę poproszę Mikołaja o gofrownicę...
OdpowiedzUsuń