ok 500g piersi z kurczaka
500ml śmietanki 18%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
bazylia
oregano
sól
pieprz
czosnek granulowany
olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok 7 minut. W czasie smażenia mięso doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, bazylią, oregano i czosnkiem.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie aby powstała gładka masa. Zdejmujemy z ognia. Do powstałej masy dolewamy stopniowo śmietankę, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym "sosem" zalewamy kurczaka. Całość wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos podczas gotowania powinien zrobić się gęsty i aksamitny.
Podajemy z ryżem :) Smacznego
Uwielbiam takie połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń