sobota, 18 stycznia 2014

Tort Szwarcwaldzki

Coś dla amatorów słodkości :) Tort Szwarcwaldzki..polecam

Składniki:


Ciasto czekoladowe:

150g masła
150g cukru
6 jaj
100g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:
400g mrożonych wiśni (bez pestek)
2 łyżki cukru
szklanka wody
2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
50ml likieru wiśniowego

Bita śmietana:
750ml - 1L śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru

Do nasączenia blatów:
50ml likieru z wiśni
50ml syropu z wiśni*

Do dekoracji: wiśnie kandyzowane, 50g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, kolejno, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.Następnie dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz aromat waniliowy. Mąki przesiać i połączone z proszkiem do pieczenia dodać do masy.Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą szpatuły.
Przełożyć do fromy ( o wymiarach 24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Wiśnie:
Wiśnie, wodę i cukier zagotować i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Z powstałego soku odlać
50 ml do nasączenia*, do pozostałej reszty soku z wiśniami dodać likier wiśniowy i gotować  około 2 minuty.Nastepnie dodać makę ziemniaczaną, wymieszać aż do zgęstnienia. Ostudzić.

Nasączenie:
50ml soku z wiśni zmieszać z 50ml likieru wiśniowego

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Ostudzone ciasto przekroić na trzy równe krążki. Pierwszy z krążków ułożyć na paterze.Nasączyć ponczem.
Na ciasto wyłożyć połowę wiśni, następnie część bitej śmietany, przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą część wiśni i bitą śmietanę. Ostatni krążek ciasta nasączyć ponczem udekorować bitą śmietaną.
Smacznego :)



5 komentarzy: