hmmm patrząc na moje posty można wywnioskować jedno- lubię spaghetti, makarony pod każdą postacią :) i faktycznie tak jest. Dzisiaj kolejna propozycja "makaronowa".
Spaghetti Carbonara- ponoć orginalne włoskie jest z boczkiem i jajkiem. Tak mi powiedział pewien Włoch, ale mi bardziej odpowiada w wersji ze śmietanką i taki przepis dzisiaj podam. Zapraszam!
Składniki:
300g makaronu spaghetti
400g boczku, wędzonego
2 jajka
150ml śmietanki 18%
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w małą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż się delikatnie zrumieni.
Jajka rozbełtaj dopraw pieprzem,dodaj około 50ml śmietanki i całość wymieszj.
Ugotowany makaron odcedź, włóż ponownie do garnka w którym się gotował. Do makaronu dodaj usmażony boczek i jajka ze śmietanką. Wstaw na mały ogień, dodaj resztę śmietanki (100ml) i gotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Smacznego :)
*Chcąc uzyskać orginalną wersję należy tylko pominąć dodatek śmietanki
pycha :D
OdpowiedzUsuń