poniedziałek, 18 marca 2013

Pleśniak

Składniki:


  • 3 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • słoik dżemu z czarnej pożeczki


Przygotowanie:
Mąka przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy 0.5 szklanki cukru, masło i żółtka.
Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
2/3 ciasta wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pozostałą 1/3 dzielimy na dwie części.
Do jednej z nich dodajemy kakao. Obie części schładzamy w zamrażalniku.
Na ułożone na blaszce ciasto wykładamy dżem następnie schłodzone jasne ciasto ucieramy tarką
na warstwę dżemu.
Z białek i pozostałej części cukru ( 1 szklanka) ubijamy pianę, wykładamy na jasne ciasto.
Na pianę ucieramy ciemne ciasto.
Pieczemy 45-50 minut w temp. 180ºC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz