sobota, 30 marca 2013

Zupa krem z batatów

Wiosna, ta kalendarzowa już jest, jednak za oknem jeszcze zimowo. Zupa krem z batatów to idealna propozycja na chłodne dni. Rozgrzewająca, sycąca pyszna zupa.

Składaniki:


2szt batatów
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz
mleko
bulion ok 1 L

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, pokrojone warzywa wrzucamy na masło i dusimy ok 5 minut. Zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Na końcu dodajemy mleko ( odrobinę do smaku), doprawiamy solą i pieprzem.
Całość miksujemy na gladki krem.

* Osobiście, po ugotowaniu zupy miksuję ją na krem, następnie wlewam z poworotem do garnka, dodaję mleko, sól i pieprz, zagotowuję. Tak robię z każdą zupą krem, ale to tylko takie moje wariacje.

Podawać z grzankami, można udekorować szczypiorkiem
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz