Skladniki:
8 paczek herbatnikow (po 100g kazda)
mleko skondensowane slodzone w puszce 400g
lub gotowa masa krowkowa
Masa budyniowa:
2 budynie smietankowe
lyzka cukru
500ml mleka
250g masla
Masa smietankowa
500ml smietanki kremowki
1 lyzka zelatyny rozpuszczona w 3 lyzkach cieplej wody
1.5 lyzki cukru pudru
dodatkowo- czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko gotujemy pod przykryciem w rondlu przez 3 godziny, jesli uzywamy masy krowkowej ten krok pomijamy.
Przygotowanie masy budyniowej:
Z 500ml mleka odlac 3/4 szklanki mleka, w ktorym wymieszac budynie. Reszte mleka zagotowac z lyzka cukru, zagotowac, dodac budynie i ponownie zagotowac. Pozostawic do wystudzenia.
Maslo utrzec na puch I caly czas ucierajac dodawac po 1 lyzce wystudzonego budyniu.
Przygotowanie masy smietanowej:
Schlodzona smietanke ubic, dodac cukier puder, pod koniec ubijania stopniowo dodawac zelatyne.
Przelozenie:
Na spod blaszki wykladam herbatniki, nastepnie mase budyniowá, kolejna warstwa herbatnikow, na ktora wykladam mase krowkowá, ponownie herbatniki i na koniec masa smietankowa.
Udekorowac startá na tarce czekoladá.
Gotowe ciasto schlodzic w lodowce przez conajmniej 2 godziny ( najlepiej calá noc).
Zycze smacznego :)
Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
dziękuje :)
OdpowiedzUsuń