piątek, 10 maja 2013

Ciasto 3 Bit

Ciasto z rodzaju ciast bez pieczenia- zawsze sie udaje, a jak smakuje...:)

Skladniki:


 

8 paczek  herbatnikow  (po 100g kazda)
mleko skondensowane slodzone w puszce 400g
lub gotowa masa krowkowa

Masa budyniowa:
2 budynie smietankowe
lyzka cukru
500ml mleka
250g masla

Masa smietankowa
500ml smietanki kremowki
1 lyzka zelatyny rozpuszczona w 3 lyzkach cieplej wody
1.5 lyzki cukru pudru

dodatkowo- czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko gotujemy pod przykryciem w rondlu przez 3 godziny, jesli uzywamy masy krowkowej ten krok pomijamy.

Przygotowanie masy budyniowej:
Z 500ml mleka odlac 3/4 szklanki mleka, w ktorym wymieszac budynie. Reszte mleka zagotowac z lyzka cukru, zagotowac, dodac budynie i ponownie zagotowac. Pozostawic do wystudzenia.
Maslo utrzec na puch I caly czas ucierajac dodawac po 1 lyzce wystudzonego budyniu.

Przygotowanie masy smietanowej:
Schlodzona smietanke ubic, dodac cukier puder, pod koniec ubijania stopniowo dodawac zelatyne.

Przelozenie:

Na spod blaszki wykladam herbatniki, nastepnie mase budyniowá, kolejna warstwa herbatnikow, na ktora wykladam mase krowkowá, ponownie herbatniki i na koniec masa smietankowa.
Udekorowac startá na tarce czekoladá.
Gotowe ciasto schlodzic w lodowce przez conajmniej 2 godziny ( najlepiej calá noc).
Zycze smacznego :)


2 komentarze: