piątek, 5 lipca 2013

Makaron z sosem serowym

Taki mój pomysł na szybki obiad lub kolację. Danie dość kaloryczne ze względu na zawartość sera oraz śmietany, za to bardzo pyszne :)

Składniki:


makaron spaghetti ok 300g
1 łyżka masła
200g sera Danish Blue ( jesli chcesz aby sos był łagodniejszy w smaku użyj np Gorgonzoli)
3-4 trójkątne serki topione
żółty ser starty ( ja dodałam 4 garście)
śmietanka 500ml
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:


Ugotuj makaron al dente. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną wodą. Odcedź i wrzuć z powrotem do garnka, dodaj 1 łyżkę masła, wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do czasu podania.

Do rondla wlej śmietankę. Ser Danish Blue pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do śmietany, serki topione również dodaj do śmietany. Podgrzewaj sos na małym ogniu, cały czas mieszając aż sery się nie rozpuszczą. Dodaj ser żółty, gdy się rozpuści dopraw do smaku solą i pieprzem.Sos doprowadź do wrzenia.

Gotowy sos podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Mocno serowe sosy to najlepsze, moim skromnym zdaniem :) Na pewno stałabym się fanką tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tai, zjadłabym z checią;)

    OdpowiedzUsuń