niedziela, 29 września 2013

Tarta z pomidorami i kozim serem

Zawsze czułam awersje do koziego sera, ale po zjedzeniu tej tarty zmieniłam o nim zdanie. Tarta pachnąca pomidorami, tymiankiem na francuskim ciescie. Warta wyprobowania.

Składniki:

375g gotowego ciasta francuskiego
3 duże pomidory
słoik (90g) pasty z suszonych pomidorów
12 suszonych pomidorów ( osuszonych i pokrojonych na połówki )
1 lyzeczka orzeszkow pini
120g sera koziego
tymianek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto wykładamy na blaszke, formujac z każdej strony brzeg ok 1 cm.
Pieczemy 15 minut.
W czasie kiedy ciasto się piecze kroimy pomidory na plastry, osuszamy na papierowym ręczniku.
Po wskazanym czasie ciasto wykładamy z piekarnika, lekko przyciskamy na środku aby je splaszczyc. Całe ciasto i brzegi smarujemy pasta z suszonych pomidorów, na to układamy plastry pomidorów. Następnie układamy suszone pomidory i plastry sera. Całość posypujemy orzeszkami i tymiankiem.
Ponownie zapiekamy przez ok 15-20 minut w temp 200 stopni.
Życzę smacznego


2 komentarze:

  1. ostatni rozkoszuję się smakiem koziego sera! pyszna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być pyszne! połączenie klasycznie idealne :D

    OdpowiedzUsuń