Składniki:
3 szklanki mąki tortowejpół szklanki mleka
pół szklanki wody
30 g świeżych drożdży
łyżeczka oleju roślinnego
szczypta soli
łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy aż drożdże sie rozpuszczą.
Odstawiamy do wyrośniecia.
Do miski wsypujemy make i sól. Dodajemy wodę, olej i wyrośniete drożdże. Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W razie konieczności podsypujemy odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosnięcia na ok godzinę.
Kiedy ciasto jest już wyrosnięte, formujemy je na dowolnym kształcie blaszki.
Dodajemy dowolne, ulubione dodatki i pieczemy w temp 250 stopni przez około 25 minut.
Życzę smacznego
No Ciotka nic się nie pochwaliłaś blogiem:))) Pozwolisz ze z niektórych przepisów na te pyszności skorzystam :))) Pozdrawiam K.G.
OdpowiedzUsuńKorzystaj do woli :))) mam nadzieje, ze Ci zasmakuje. Pozdrawiam
Usuń