czwartek, 7 listopada 2013

Domowe frytki

Domowe frytki, dla dużych i małych :)

Składniki:

1 kg ziemniaków
olej rzepakowy
sól
opcjonalnie starty ser żółty lub parmesan.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy w cienkie lub grubsze słupki ( wedle uznania).
W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy w nim frytki do zrumienienia. Usmażone frytki wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar oleju. Pamietajmy aby nie kłaść zbyt dużo frytek na raz ponieważ mogą się posklejać i nie będą tak chrupiące.
Gotowe frytki posypujemy solą, można również posypać startym żółtym serem lub parmezanem.

2 komentarze:

  1. Olej rzepakowy do frytek najlepszy! Neutralny w smaku, nie przypala się i ma najlepszy skład tłuszczowy :)

    OdpowiedzUsuń