Składniki:
600g filetów np z dorsza200g krewetek ( oczyszczonych, gotowych do spożycia)
por
marchew
pietruszka
kawałek selera
około 5 ziemniaków
śmietana 18%
ząbek czosnku
oliwa
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
słodka papryka w proszku.
sok z cytryny
szczypiorek
Przygotowanie:
Warzywa (oprócz ziemniaków) kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej warzywa z dodatkiem papryki w proszku.
W dużym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie.Do podgotowanych ziemniaków dodajemy podsmażone warzywa.Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy filety z ryby pokrojone na mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na sam koniec dodajemy krewetki. Jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor zupy, możemy dodać więcej papryki.
Po zdjęciu zupy z ognia dodajemy śmietanę, mieszamy. Podajemy posypaną szczypiorkiem z pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz