czwartek, 21 marca 2013

Klopsiki w sosie pomidorowym

Moja propozycja na mięso mielone inaczej :)

Składniki:

500g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki ( ja dodałam chili)
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Mięso włożyć do miseczki, dodać przestudzoną cebulę,
jajko, bułkę tartą, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz.
Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki, usmażyć na oliwie do zrumienienia. Zagotować bulion, przełożyć do niego usmażone klopsiki. Bulion powinien przykrywać klopsiki- jeśli jest go zbyt mało, dolać wody. Dodać przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :)

3 komentarze: