czwartek, 24 października 2013

Pieczony schab z kością

Ja miałam schab z kością w plastrach, ale można użyć schabu w całości.
Kruchy, aromatyczny schab z kością, polecam :)

 

Składniki:

1/2 kg schabu z kością
1 cebula
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/2 szklanki sosu sojowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
1/2 szklanki bulionu
swieżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy rozmaryn, czosnek, musztardę i pieprz. Całość mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab.Dookoła schabu układamy pokrojoną w piórka cebulę. Pozostawiamy na około  2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed wstawieniem mięsa do pieczenia podlewamy je bulionem. Pieczemy pod przykryciem około godziny ( od czasu do czasu mięso podlewamy sosem z pieczenia). Po godzinie pieczenia mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. fajny przepis ale, nie ladnie to wyglada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż o gustach się nie dyskutuje! Pozdrawiam

      Usuń