poniedziałek, 25 marca 2013

Rafaello

Coś słodkiego, kremowego...pyyycha :)

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
500 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
2 opakowania wiórek kokosowych
2 śnieżki
płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubijamy na puszystą masę dodając po jednej łyżce cukru. Do ubitych jajek dodajemy po jednej łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 170 stopni przez ok 30 minut.
Masa: Czekoladę rozpuścić z pięcioma łyżkami śmietany w kąpieli wodnej Pozostawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić, dodając stopniowo śnieżki i masę czekoladową. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.

Biszkopt rozkroić na 2 części, nasączyć ponczem ( woda, cukier; sok pomaranczowy i cukier), wyłożyć połowę masy. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć resztę masy.
Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.




3 komentarze:

  1. taki właśnie robi i jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, ile to bedzie dokladnie gram wiorkow kokosowych?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli się nie mylę opakowanie ma 100 lub 150 g, sprawdzę jak będę kupować i napiszę :)

    OdpowiedzUsuń