czwartek, 12 września 2013

Kruche ciasto z malinami i lekką pianką.

Będąc w odwiedzinach u moich rodziców, mama poczęstowała mnie taką pysznością :) dzielę się z Wami przepisem bo warto zrobić to ciasto, jest pyszne :)

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

Składniki na piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo: 350g malin ( świeżych lub mrożonych) i cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Ciasto:
Masło pokroić w kostkę, do masła dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części ( 1 część trochę większe, druga mniejsza). Obie części ciasta zamrażamy. Aby szybciej zamrozić ciasto, ja umieszam je na folii i spłaszczam, owijam drugą częścią foli i kładę do zamrażarki.

Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Większą część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce na spód blaszki, wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok 15-20 minut.Studzimy.

Pianka:
Ubijamy białka na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli po łyżce cukier i cukier waniliowy nadal ubijając na wysokich obrotach.  Następnie powoli dodajemy proszek budyniowy, kiedy proszek budyniowy będzie dobrze wymieszany z białkami strużką  wlewamy olej.

Na wystudzony spód ciasta wykładamy ubitą masę, na którą wykładamy maliny ( lekko je wciskając w masę). Na maliny ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast,pysznie się prezentuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile trzeba trzymać ciasto w zamrażalce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja splaszczylam ciasto, przez co szybciej się zamrozilo. Po około 20 minutach było gotowe.

      Usuń
    2. Ciasto wygląda szalenie apetycznie .Jutro upiekę synowi na urodziny. W przepisach brakuj mi trochę podania wielkości blaszek na jakie przeznaczona jest dana porcja ciasta. Blog śliczny i apetyczny.

      Usuń
    3. Dziękuje i smacznego :)

      Usuń