niedziela, 20 października 2013

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski, pikantne I syte danie. Ja podaję go z kaszą gryczaną, ale można również z plackami ziemniaczanymi.
Ten przepis właściwie powstał z kilku różnych przepisów.
Życzę smacznego :)

Składniki:

500g mięsa wieprzowego
1 cebula
2 łyżki smalcu
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 cała czerwona paprika
pół papryczki chilli ( dla osób lubiących mniej pikantne potrawy 1/3 papryczki chilli)
1 pomidor
500ml wody
kostka rosołowa
1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
kminek
majeranek
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
sól
pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, w garnku roztopić 1 łyżkę smalcu, wrzucić mięso. Podsmażyć. Podsmażone mięso przełożyć do miseczki. Cebulę pokroić w piórka. W tym samym garnku rozpuścić drugą łyżkę smalcu. Wrzucić cebulę i smażyć do zrumienienia. Garnek z cebulą zdjąć z ognia, poczekać kilka minut aż przestygnie po czym dodać paprykę w proszku, kminek, czosnek, ziela angielskie, listek laurowy i mięso. Całość zalać połową wody, doprowadzić do wrzenia, dodać kostkę rosołową.
Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy płyn się zredukuje dolać pozostałą część wody. Gotować przez około godzinę. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę, papryczkę chilli oczyścić z pestek i pokroić w drobne kawałki, pomidora umyć i pokroić w kostkę.
Po godzinie gotowania gulaszu dodać do niego pokrojone papryki i pomidora. Gotować jeszcze przez około 20 minut, aż papryka będzie miękka.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. z kaszą gryczaną :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam węgierskie gulasze, aromatyczne i pikantne i mocno paprykowe. Pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam taki gulasz z cielęciną ostatnio - pyszny z kopytkami albo z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń