środa, 8 stycznia 2014

Kostka alpejska

Kostka alpejska to chyba jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam :) Przepis zaczerpnęłam z Kwesti Smaku, jednak zmniejszyłam ilość bezy.

Składniki:


Biszkopt:
4 jajka
1/3 szklanki ciemnego kakao
1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki maki

260g powideł do posmarowania biszkoptu wymieszane z 4 łyżkami soku z cytryny

Krem:
puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana 3 godziny ) lub gotowej masy kajmakowej
200g masła
20 szt malutkich bez

Bita śmietana:
800ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia ciasta: 4 łyżki soku z cytryny+ 4 łyżki czarnej herbaty
Na wierzch do posypania: ok 40g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra dół bez termoobiegu). foremkę wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubijać ns srednich obrotach do czasu aż się spienią.Zwiększyć obroty i cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru.Ubijać aż białka będą sztymne i lśniące. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijać aż masa bedzie puszysta.
Mąkę przesiać z kakao. Dodawać do masy z białek delikatnie mieszając aby piana nie opadała.
Wyłożyć na blaszkę, piec przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Wystudzone ciasto skropić nasączeniem i posmarować powidłami.
Krem:
Masło utrzeć mikserem na puch, zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po łyżce masy kajmakowej. Kiedy składniki będą połączone w jednolity krem pokruszyć bezy i dodać do masy, wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt wysmarowany powidłami.
Bita śmietana:
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na masę kajmakową z bezą.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda super :D Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam .. pracochłonna ale pyszna :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń