środa, 11 września 2013

"Wiejski garnek" czyli zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą :)

Do zrobienia tej zapiekanki użyłam kiełbasy surowej wędzonej. Ma cudowny aromat i smak. Polecam!

Składniki:


1 kg ziemniaków
ok 40g kiełbasy surowej wędzonej
masło
cebula
2 jajka
300 ml śmietanki 18%
sól
pieprz
ser żółty

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Kiełbasę pokroić w talarki, na patelni rozpuścić odrobinę masła, wrzucić kiełbasę.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy. Smażyć aż cebula się zeszkli.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ziemniaki i kiełbasę z cebulą. Całość delikatnie wymieszać.

Jajka rozbełtać widelcem, dodać śmietankę, sól i pieprz.

Wymieszane ziemniaki z kiełbasą posypać startym żółtym serem ( ilość wedle uznania).
Całość polać sosem jajecznym.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
Smacznego :)

1 komentarz: