piątek, 18 października 2013

Quiche- kruche ciasto na słono

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą.

Składniki:

Ciasto:

200g mąki pszennej+ odrobina do podsypania
125g miękkiego masła
jajko
szczypta soli

Nadzienie:

100g wędzonego boczku lub szynki, pokrojonego na małe kawałki
1/4 pęczku szczypiorku
2 jajka
150ml mleka
4 łyżki śmietany
100g startego żółtego sera
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:
W misce umieszczamy make, dodajemy sól,  masło pokrojone w kostkę i rozbełtane jajko. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folia spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 10-15 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńszy placek. Umieszczamy w formie do pieczenia tart.
Na wierzch tarty wykładamy papier dopieczenia i na papier wykładamy groch ( przez co ciasto nie wyrośnie nam nadmiernie)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.na około 20 minut.

Nadzienie:
Boczek lub szynkę kroimy na małe kawałki, szczypiorek siekamy na drobne kawałki. W misce rozbełtaj 2 jajka, do nich dodajemy mleko, śmietanę i przyprawy.
Na przestudzony spód ciasta wykładamy połowę startego sera, na to wykładamy boczek lub szynkę i szczypiorek. Całość zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Na wierzchu posypujemy pozostałym startym serem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. przepyszna!!! pierwszy raz w życiu robiłam tartę i wyszła znakomicie! ciasto kruche, nietwarde, rewelka! zamiast żółtego sera na spod dałam ser topiony i też pysznie :)))) Na pewno będę częściej korzystać z przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń