piątek, 18 października 2013

Zapiekanka z ryżem

Szybka zapiekanka z ryżem, kiełbasą i cebulką

Składniki:


 2 woreczki ryżu
4 kawałki kiełbasy ( dobrej jakości)
cebula
2 łyżki masła lub margaryny
starty ser żółty
sól
pieprz
maggi
odrobina vegety
suszone oregano

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni  roztapiamy masło, kiełbasę kroimy w kostkę, wrzucamy na roztopine masło. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko  smażymy do czasu aż kiełbasa sie ładnie zrumieni.
Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodporonego, skrapiamy go odrobiną maggi i mieszamy. Do ryżu dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulką. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jesli lubimy vegetą.
Wierzch posypujemy startym serem ( ilość wedle uznania) i oregano.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz