piątek, 24 stycznia 2014

Łosoś w ziołach pieczony w folii

Propozycja na lekki, zdrowy i smaczny obiad.

Składniki:

filet z łososia ok 500g
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
łyzeczka suszonej bazyli
sól
pieprz świeżo mielony
łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Filet myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, bazylię, sól, pieprz i natkę pietruszki.
Filet wkładamy do marynaty i marynujemy przez około 2 godziny ( w lodówce).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowaną rybę układamy na folii, polewamy go pozostałą marynatą, zawijamy folię. Pieczemy przez około 20 minut.
Podajemy z młodymi ziemniakami z wody, sałatką :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz