poniedziałek, 20 stycznia 2014

Spaghetti Carbonara

hmmm patrząc na moje posty można wywnioskować jedno- lubię spaghetti, makarony pod każdą postacią :) i faktycznie tak jest. Dzisiaj kolejna propozycja "makaronowa".
Spaghetti Carbonara- ponoć orginalne włoskie jest z boczkiem i jajkiem. Tak mi powiedział pewien Włoch, ale mi bardziej odpowiada w wersji ze śmietanką i taki przepis dzisiaj podam. Zapraszam!

Składniki:


300g makaronu spaghetti
400g boczku, wędzonego
2 jajka
150ml śmietanki 18%
sól
pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w małą kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż się delikatnie zrumieni.
Jajka rozbełtaj dopraw pieprzem,dodaj około 50ml śmietanki i całość wymieszj.
Ugotowany makaron odcedź, włóż ponownie do garnka w którym się gotował. Do makaronu dodaj usmażony boczek i jajka ze śmietanką. Wstaw na mały ogień, dodaj resztę śmietanki (100ml) i gotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Smacznego :)

*Chcąc uzyskać orginalną wersję należy tylko pominąć dodatek śmietanki

1 komentarz: