czwartek, 23 stycznia 2014

Kruche ciasto z malinami, budyniem kokosowym i kokosową kruszonką

Pyszne, pachnące kokosem ciasto, polecam :)

Składniki:


Ciasto:
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g masła ( schłodzonego)
1 jajko

Budyń:
400ml mleczka kokosowego
1 i 1/2 szklanki mleka
2 budynie, kokosowe lub śmietankowe
4 łyżki cukru

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
100g wiórków kokosowych
50g cukru
125g masła ( schłodzonego)

Dodatkowo:
450g malin, mogą byc mrożone
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ciasto: Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

Budyń: Do rondelka wlać mleczko kokosowe i połowę mleka krowiego, dodać cukier. W pozostałym mleku rozprowadzić proszki budyniowe. Do gotującego mleka wlać budynie, gotować do zgęstnienia.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować na papierze do pieczenia. Umieścić na blaszce. Całe ciasto dokładnie nakłuć widelcem. Piec przez około 25 minut na złoty kolor.
Upieczone ciasto ostudzić.

Kruszonka:
Mąki przesiać do miski, dodać masło, cukier i wiórki kokosowe.Rozcierać w dłoniach do uzyskania kruszonki.

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Na przestudzone ciasto wyłożyć maliny, na maliny wyłożyć budyń kokosowy, całosć posypać kruszonką.
Piec przez około 35 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem
Smacznego :)

1 komentarz: