czwartek, 6 lutego 2014

Brownie z białą czekoladą

Dzisiaj zapraszam na Brownie z białą czekoladą. Jeśli ktoś nie przepada za białą czekoladą można ją pominąć.

Składniki:


200g gorzkiej czekolady ( min 70%)
100g białej czekolady
225g masła
3 jajka
275g cukru
135g maki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 170 stopni (góra-dół), foremkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę rozłamuję na małe kawałki i razem z masłem roztapiam w rondelku. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubijam razem z cukrem i aromatem waniliowym na puch, następnie do jajek dodaję przestudzoną czekoladę, miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników.
Następnię dodaję przesianą mąkę i sól. Mieszam na wolnych obrotach.
Białą czekoladę kroję w drobną kosteczkę. Dodaję ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszam szpatułą.
Całość wykładam na blaszkę.
Piekę ok 25 minut do tzw suchego patyczka.Pozostawiam do wystudzenia
Gotowe brownie na wierzchu powinno mieć charakterystyczną pękającą "skórkę" a w środku powinno pozostać wilgotne.
Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. skoro w śrdoku ma być wilgotne, to raczej nie pieczemy do suchego patyczka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy do suchego patyczka! W środku nie możemy mieć surowego ciasta, patyczek będzie suchy a ciasto w środku wilgotne, takie jest brownie.Murzynka też pieczemy do suchego patyczka a pomimo to ciasto jest wilgotne.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale :)
    Ja mam właśnie brownie w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniami prezentuje się smakowicie !

    OdpowiedzUsuń