poniedziałek, 17 lutego 2014

Tort Walentynkowe Serce

Składniki:


Biszkopt:
4 jajka
210g cukru pudru
66g mąki ziemniaczanej
66g mąki pszennej

Przełożenie:
300ml śmietanki kremówki
250g sera Ricotta
pół szklanki cukru pudru
150g mrożonych truskawek zmiksowanych

Nasączenie:
pół szklanki wody wymieszanej z pół łyżeczki cukru i odrobiną soku z cytryny

Masa cukrowa: 500g czerwonej masy cukrowej
                                     200g biłaej masy cukrowej
                                     200g miękkiego masła
                                     2 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puch z połową cukru pudru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru pudru.
Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych żółtek stopniowo dodawać białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w trzech partiach przesiane mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka". Biszkopt ostudzić.

Krem:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, do ubitej smietanki dodać stopniowo ser ricotta, wymieszać, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać.

Przełożenie:
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowej.  Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.

Dekoracja masą cukrową:
Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puch. Cały biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.
Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę tortu.Zaczynając od góry  delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.
Z białej masy wykonać wstążkę i kokardkę.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i wzajemnie :) P.S równiez obserwuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. przyda się na następne walentynki :)

    OdpowiedzUsuń