sobota, 31 maja 2014

Sernik z malinami i migdałami

Sernik w sam raz na niedzielne wiosenne popołudnie. Szybki i łatwy w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczny. Maliny można zastąpić truskawkami :)

Składniki: ( tortownica 24cm)

Spód:
225 g ciastek typu digestive
75g roztopionego masła

Masa serowa:
1 szklanka cukru
750g zmielonego twarogu
1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki budyniu ( malinowy, waniliowy lub mąki ziemniaczanej)
3 jajka

Owoce: około 200-300g malin, truskawek, borówek

Migdały:
1/2 szklanki płatków migdałów
2 łyżki roztopionego masła
1/5 łyżki cukru

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra-dół bez termoobiegu).
Masło roztopić.Ciastka drobno rozkruszyć, dodać do masła, całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, docisnąć za pomocą łyżki.

Ser, cukier, cukier waniliowy, budyń umieszczamy w misie, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy na blaszkę.
Na masę układamy owoce ( jeśli używamy truskawek- kroimy je w plasterki, jeśli malin lub borówek, układamy w całości)

2 łyżki masła roztopionego mieszamy z migdałami i cukrem, posypujemy wierzch sernika.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po upieczeniu, aby sernik nam nie opadł, wyłączamy piekarnik i lekko odchylamy drzwi piekarnika aby w ten sposób się wystudził.
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Przepis super, tylko ile tego sera potrzeba? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno jest pyszny, aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń