sobota, 20 września 2014

Drożdżówki z budyniem

Zapraszam na drożdżówki z budyniem, pyszne, nie za słodkie, puszyste mniam :)
Składniki:


500g mąki pszennej 
200ml mleka + 0.5 szklanki ciepłego mleka do drożdży
100ml śmietanki najlepiej 30%
20g świezych drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
100g miękkiego masła

Przygotowanie:

W pół szklanki ciepłego ( nie gorącego mleka) rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru zostawiamy do wyrośnięcia.

Do miski dodajemy mąkę, masło, pozostały cukier, mleko, śmietankę i 2 żółtka i wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie gotujemy budyń: 

1 budyń, 500ml mleka 1 łyżka mąki pszennej i 2-3 łyżki cukru, 
Przygotowujemy  jak na opakowniu z tą różnicą, że do rozrobionego proszku budyniowego dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i dokładnie mieszamy.
Po wyrośnięciu ciasta urywamy po takiej kulce nie za dużej nie za małej, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kulki lekko je spłaszczając na wzór drożdżówki
na środek każdej nakładamy budyń i pozostawiamy na kilkanaście minut do napuszenia ciasta.
 Pozostałe białka rozbełtaj i pędzelkiem posmaruj drożdżówki z wierzchu 
Kruszonka: ok 50 g masła, cukier waniliowy i mąka ( ja dodaję mąki na oko tak aż zrobi się taka kruszonka nie klejąca się do rąk) posypujemy drożdżówki
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18 minut
Upieczone i ostudzone polewamy lukrem :)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Z budyniem to chyba moje ulubione (nigdy nie mogę się zdecydować: budyń, czy może jednak twaróg...?). Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń