sobota, 6 września 2014

Creme Brule

Francuski deser...pyszny, choć kaloryczny, od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi ;)

Składniki:


500 ml śmietanki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki cukru
laska wanilii
6 łyżek łyżek brązowego cukru

Przygotowanie:

W rondlu na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania śmietankę z cukrem i wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Kiedy śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy rondel z ognia, lekko studzimy.
Żółtka ubijamy, do żółtek dodajemy do łyżce śmietankę. Mieszamy, delikatnie i nie za długo aby nie napowietrzać masy.
Masę nalewamy ( ja to robię przez sitko) do 6 foremek.
Foremki wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy wodę na 1/2 wysokości foremek.
Tak przygotowany krem zapiekamy w piekarniku przez około 40-45 minut.

Creme brule po upieczeniu studzimy, następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny, najlepiej jednak zostawić go w lodówce na całą noc.
Przed podaniem każdą foremkę posypać brązowym cukrem i skarmelizować.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz