wtorek, 14 października 2014

Pyszne domowe bagietki

Chrupiące, pyszne bagietki :)

Składniki:

250g mąki pszennej ( ja miałam typ 450)
250g mąki do wypieku chleba ( użyłam Lubella)
50g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
100ml wody
2 łyżki masła
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
olej do wysmarowania miski

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże i mieszamy dokładnie. Mąki mieszamy, dodajemy do nich sól, wodę, następnie miękkie masło oraz zaczyn drożdżwoy. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. W razie konieczności podsypujemy mąką.Miseczkę smarujemy olejem, wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko spłaszczamy i kilkakrotnie składamy w tzw kopertę .
Następnie dzielimy na kilka części ( 3-4) formujemy z nich bagietki o odpowiedniej dla nas długości.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Bagietki spryskujemy lekko wodą lub w piekarniku umieszczamy naczynie z zimną wodą, dzięki czemu bagietki będą chrupiące z wierzchu.
Pieczemy przez około 25 minut.
Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty z klik




5 komentarzy:

  1. Hey Ela, piękny blog prowadzisz.
    Super, że robisz to co lubisz.

    Ja akurat jestem w tym antytalent kuchenny,
    wystarcza mi mój blenderek.

    Serdeczności dla Ciebie posyłam moc.

    OdpowiedzUsuń
  2. I do tego naprawdę pyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń