wtorek, 12 sierpnia 2014

Curry z rybą, krewetkami i fasolką

Pyszne, sycące danie uwielbiane przez całą moją rodzinkę :)

Składniki:


400g ryby np. dorsza
400g krewetek
200g fasolki szparagowej ( żółtej)
puszka mleczka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki czerwonej pasty curry
około pół łyżeczki imbiru
mała papryczka chilli
kolendra
ryż

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy pastę curry i chwilę podsmażamy. Filety z ryby kroimy na mniejsze, równe kawałki. Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paski.
Do pasty curry dodajemy rybę, fasolkę, imbir i papryczkę chilli. Całość dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe. Redukujemy. Pod koniec dodajemy krewetki. Gotujemy około 5 minut ( nie dłużej, ponieważ krewetki zrobią się twarde).
Kolendrę siekamy, posypujemy nią gotowe curry.
Podajemy z ryżem na sypko.
* Jeżeli nie przepadamy za ostrym curry możemy dodać mniejszą ilość pasty curry oraz pominąć papryczkę chilli :)
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz